wedstrijdverslagen 2002

 wedstrijdverslagen 2002 – regenboogclub

 Hieronder kunt u de wedstrijdverslagen vinden van de Regenboogklasse die in 2002 zijn gevaren.


 Wedstrijdverslag Openingswedstrijden Sneek  20 – 21 april 2002

Het seizoen 2002 kon, wat het weer betreft, niet beter beginnen. Was het zaterdag nog ietwat bewolkt, zondag zag je al menigeen in de korte broek!! het water opgaan. Oké, de wind liet te wensen over en dat maakte het voor menig stuurman niet gemakkelijk een keuze te maken. Het was vooral wind zoeken… 

Voor de regenboogklasse was er een grote deelname. Kregen we een paar jaar geleden met moeite 5 boten op het water, dit jaar werd er met 10 boten gestreden.

Opvallend is, dat er veel mensen gedurende de winter veel geklust hebben aan hun boog. De 107 is als herboren uit de winterslaap gekomen. Dit werd beloond met een 1e plek op de zaterdagmiddag (in de volksmond: “straat 1”). De mannen hadden al een aantal biertjes op voordat de rest binnenkwam. Daarna werd dit eerste plekje nog eens dunnetjes overgevierd.

Ook aan de 114 is een hoop gedaan. Maurice, Tjalling en Frank hebben de nodige uurtjes in “Durk Duvel” gestoken. Ook dat werd beloond met een tweede plek op zondag. De 78 heeft ook een metamorfose gehad. Ook technisch is er heel wat aan gebeurd, maar de kleur is het meest opvallend. Jullie zullen de “Twentsche Joffer” vanzelf tegenkomen dit jaar. Ook deze inspanningen van aanpassingen en metamorfose werden beloond met een eerste plek op zondag.

Met andere woorden, het Friese kamp is weer klaar voor 2002!

De wedstrijden op zich kenmerkten zich door zeer weinig wind, geen wind, draaierige wind, m.a.w. erg moeilijk varen. Zo lag je één , een paar minuten later kon je het licht uit doen. Uiteindelijk heeft Harm Donker zich het beste gemanifesteerd in dit weer en kon de opening met een serie van 1-3-3 winnend afsluiten, Lex van Drooge werd 2e met ,,,,,,,, en Jilko 3e met 3-4-5.

Zo’n eerste weekend is altijd weer gezellig. Gedurende de winter is er ook weer hard gewerkt aan opvolging in de regenboogklasse????? We kunnen gedurende de zomer wel weer wat geboortekaartjes op het internet verwachten!!!!!

 

Héleen Andringa

Regenboog 72


 Wedstrijdverslag 85 jarig jubileum Loosdrecht 18 – 20 mei 2002

Regenboogevenement Loosdrecht

Zo,  de computer staat aan. Nou en, zult u zeggen, maar het gaat hier om een oud ‘dieseltje’ van zeker 5 jaar oud volgestouwd met programma’s die ik niet gebruik en vooral vertragend werken. Meestal zet ik in de tussentijd een bak koffie en heb dan ook nog tijd om het op te drinken. Elk nadeel heb z’n voordeel zegt Johan C. altijd. En dat is zo. Ik heb het de afgelopen tijd regelmatig mogen ervaren. Neem nou dit eposje. Ik had het nooit kunnen schrijven als het reclamebureau waar ik 3 maanden werkte en waarvoor wij van Noordwijk weer terug naar Friesland waren gegaan met achterlating van twee goede banen en een prachtig huis met zicht op de duinen en 5 minuten van het strand, niet failliet was gegaan. Ik heb er nu de tijd voor. En de nummer drie van het geweldige evenement op Loosdrecht – want daar gaat het hier over – schrijft maar geen stukje. Wat vorig jaar gold, wordt natuurlijk stilzwijgend verlengd! John H. !!! Ik weet waar je huis woont, dus ik kom je nog wel een keer tegen. En een ‘gentlemens’-voorrang zul je ook nooit meer krijgen, want de manier waarop jij in de laatste wedstrijd boven ons ging liggen, met nog 100 meter voor jou te varen en een voorsprong van 10 scheepslengtes, leek natuurlijk nergens op als wij volle bak bezig zijn onze 2e plek te verdedigen tegen Cees Nater, de uiteindelijk terechte winnaar, zij het op ‘doelsaldo’. Gelukkig hebben wij een stuurman die ook een beetje kan varen, dus dat werd dan ook zeer vakkundig gedaan. Zo hebben we in de laatste drie wedstrijden met twee 1-tjes en één 2-tje ons visitekaartje toch nog even afgegeven. Hoe wordt je dan 9e ,vraagt u zich terecht af. Nou wij, Huub en ik van de bemanning, mochten c.q. moesten ook sturen. En dan wordt je dus 9e overall. Nou deden wij van de bemanning het ook niet slecht, en zeker mijn start in de derde wedstrijd was er eentje om in te lijsten, al zeg ik het zelf. Wonderbaarlijk dat ik blijkbaar de enige was die zag dat er laag gestart moest worden. En niet zo’n beetje ook. Ik geef toe, de wind draaide af en toe wat een paar graden, maar toch. Ik was blij dat ik niet in de kluwen bij de bovenste startboei zat, want dat was met mijn stuurervaring een drama geworden. Nu dus niet, dankzij mijn briljante inzicht, en zo kwam ik met de 75 als eerste (waar waren de sprintprijzen?) bij de twee bovenboeien. Dat zie je toch vaak hè, dat de toppers altijd weer voorin te vinden zijn. Nu houdt mijn verhaal weliswaar op, maar dat was vooral te wijten aan de wind die het in het voor-de-windse rak begaf. Doe je niks aan. Ik werd dus 10e. Maar elk nadeel heb z’n voordeel, zoals u ondertussen weet, want daardoor gaf ik het roer  weer over aan Sipko met bovengenoemde resultaten als gevolg.

Cees Nater werd dus 1, Peter Hoogendam 2 en John H. 3 (schrijven!). Toch knap in een veld van ruim 70 boten. Ook knap om ruim 70 boten op het water te krijgen. Een grote pluim voor de organisatie, want het was in één woord een geweldig evenement, ook al ben ik persoonlijk niet zo weg van Anita Meyer. Maar daar was ik blijkbaar ook zo’n beetje de enige in, getuige de ‘stampede’ die ontstond toen ze opkwam. Zelfs het weer was perfect geregeld. Een groot compliment dus voor Joost van Raay, Guus de Groot , Peter Hoogendam, Leo Hartman en alle anderen die dit mogelijk hebben gemaakt. Jammer dat de 56 niet het water in ging , maar ik heb begrepen dat de vrouw van de nieuwe eigenaar jarig was en zelf een partijtje gaf met onder meer sjoelen en het oud-Hollands koekhappen. Daar was ik vroeger trouwens erg goed in, kan ik mij nog herinneren.

Tja, de 56, de Oranje. Ik heb er nog mijn eerste voordekschreden op gezet met pa Tom Zwart aan het roer. Ik zie ons nog in een heftige strijd verwikkeld met Harry, toen nog meneer, Amsterdam. Harry met voordewind een enorme parachute en wij met iets dat veel weg had van een oranje theedoek. Wie heeft er niet met Tom Zwart in de 56 gevaren. In ieder geval alle ‘kleine’ Zwarten. Van Jelle, Margriet?, Douwe, Dirk, Jan , Jos tot en met Sipko. En dan nog een groot aantal andere Snekers. Nee, het was een mooie zeilschool, Tom Zwart. Hij komt nog regelmatig op de fiets naar het Snekermeer om te zien hoe zijn jongens er bij liggen. Voor Sipko is-ie vaak net te laat, maar met name Douwe ziet hij vaak nog wel binnen komen. Douwe, de enige die begreep waar het tijdens dit evenement om ging getuige de 38e plaats die hij met zijn Regenboog 38 voer. Hulde! Je bemanning dacht daar overigens héél anders over.

Nu ik net de naam Zwart opschrijf, moet ik onwillekeurig even terug denken aan een leuk voorvalletje. Dit heeft weliswaar niets met zeilen van doen, maar er is meer in het leven. Voetballen bijvoorbeeld. Vooral Douwe en Dirk waren in hun tijd begenadigde voetballers en zo speelde ik een aantal seizoenen met Dirk in LSC 2. In een bepaalde wedstrijd hadden wij een neger als scheidsrechter. En met een neger bedoel ik dus een neger uit donker Afrika. Maar hij sprak beter Nederlands dan heel LSC 2 bij elkaar en floot prima, dus na de eerste verassing was hij gewoon een Nederlander, zij het met een gezonde kleur. Nu weet iedereen dat Dirk, net als alle Zwarten, een bijzonder goeie vent is, maar in het veld was het een grote klier. Zuigen, zeiken, vervelend wezen, irritante schopjes geven, kortom binnen 5 minuten had-ie meestal wel ruzie met zijn directe tegenstander. Zo ook deze wedstrijd. Onze prima scheidsrechter had hem dan ook al snel een paar keer verbaal gewaarschuwd. Afijn, Dirk maakte op een bepaald moment weer eens één van zijn schandalig harde overtredingen, en in de heibel die ontstond, kreeg hij terecht een boeking die gepaard ging met de volgende dialoog:

Scheidsrechter:”Naam?” Dirk:”Zwart!” Scheidsrechter:”Ga d’r maar uit!!” …. Wij hebben wel 10 minuten moeten  praten als brugman dat hij niet werd beledigd, maar dat Dirk gewoon Zwart heette. Het is volgens mij zeker 15 jaar geleden (slik), maar het blijft leuk. We wonnen wel, want we werden dat seizoen kampioen. Mede door de geweldige acties van Dirk.

Terug naar het evenement. Het is helaas alweer een tijdje geleden, dus niet alles staat meer zo scherp in mijn geheugen gegrift. We hebben nog een erg leuke puzzeltocht gemaakt over de Loosdrechtse plassen. Het is inderdaad een prachtig gebied met een schitterende flora en fauna. Met name de Mobilus Telefonus, beter bekend als Piepsijsje en nog bekender als de Piep-Piep, was sterk in aantal toegenomen. De Piep-Piep kon je vooral tussen de wedstrijden door goed horen en bleken erg tam te zijn. Ze zaten verdacht veel op de bogen zelf. Maar als er even hard tegen ze gepraat werd, waren ze ook zo weer verdwenenl. Andere zaken die mij nog bijstaan? Het bier smaakte in ieder geval prima evenals de diners die ‘savonds verzorgd werden. Er was ook een leuke Holland-Friesland strijd met radiografische K-modeljachten. En hoe is het mogelijk, deze Holland Friesland eindigde gelijk. Als ik niet overtuigd zou zijn van de integriteit van de jury, zou je er bijna wat van denken. Wat trouwens opviel, was hoe sympathiek en vriendelijk de bakboord-stuurboord situaties werden opgelost. En er stonden toch een aantal jongens (want dat word je dan vanzelf) aan het ‘roer’ die eenmaal in hun boog, geheel anders met deze materie omgaan. Bijna ontroerend om mee te maken.

Verder werd Frits Dekker bedankt voor bewezen diensten door de jaren heen. Als dank kreeg hij een stapel brandhout op een trailer, waar hij dan zelf de Regenboog 81 van mag maken. Waarom krijgt hij er nou geen gereedschapskist bij, dacht ik nog, maar Frits zal ongetwijfeld handig zijn met hamer en nagels. Het evenement eindigde met enkele toespraken waarvan mij bijstaat dat er eentje vrij commercieel getint was. Maar als hoofdsponsor mag je vanzelfsprekend je waar aanprijzen en gelukkig gebeurde dat op subtiele wijze. Ik denk dat ik er maar één koop. Maar helaas, helaas, ik ben werkeloos. En al zit ik in de hoogste salarisschaal van het GAK, een Landrover zit er nog even niet in. Maar het zijn prima wagens kan ik u meedelen, want ik heb er ruim een jaar van staatswege (lichting 83-4) in mogen rijden. Toen heetten ze overigens Laro’s net zoals lunchpakketten lupa’s heetten, die overigens ook prima verzorgd waren. Jammer dat ze zo hard aangegooid werden, want dat kostte één van de Regenbogen zelfs z’n mast. En ik hou niet zo van Snickers, dus als daar het volgende evenement rekening mee gehouden kan worden, dan graag. En een volgend evenement komt er, want volgende jaar is het de 10e keer op Loosdrecht en er werd zelfs al over het 100-jarig jubileum gerept. Ik denk dat de Regenboogclub dat inderdaad wel moet kunnen halen.

Jaap Bijma


 

Wedstrijdverslag  Zomerwedstrijden Braassemermeer  15-16 & 22-23 juni 2002

De Zomerwedstrijden van de Braassem vielen mij op door goed zeilweer met alle wedstrijden gevaren en dat zijn we niet altijd gewend, zowel door te veel of te weinig wind.

De opkomst viel mij wat tegen, 24 inschrijvers waarvan er 15 á 20 op kwamen dagen, in alle klassen trouwens, maar ook in de Regenboog, maar dat krijg je als mensen gaan trouwen (Hans van Reeuwijk) of anderen hun 60e verjaardag vieren in het buitenland (Guus Nater).

De serie werd met grote overmacht gewonnen door Peter Hoogendam (6 keer één) in de 17 en het eerste weekend was Fred Bulk in de 18 na Peter ook een klasse apart en als enige in staat Peter nog enigszins partij te geven (3 keer tweede en 1 keer één).

Erik de Nes voer het eerste weekend in de 75. Jan van Staveren voer zeer sterk voor het eerst met de 5 van Morsman. Voor ons zelf (ikzelf, Sjoerd Vollebregt als mede eigenaar en Boudewijn) was het even wennen om met ons nieuwe schip de 74 te varen. Stuurt heel anders dan de 87.

Het tweede weekend gaf veel wind. Martin Heineke was dit weekend ook present en goed voorin.

Fred Bulk zeilde, naar ik begreep, in een J22 in Kiel en de 18 werd op zaterdag gezeild door Erik de Nes, terwijl Rob de Kraa met invalbemanning Gerhard Potma met de 75 zeilde, terwijl dit op zondag voor de 18 en 75 andersom was.

Vermeldenswaardig waren de protesten van Hoogendam en Breur over en weer, gewonnen door Hoogendam met enige commotie gepaard met wellicht nog een gevolg in hoger beroep.

Uitslag: Zoals gemeld Peter Hoogendam met de 17 zeer sterke winnaar, gevolgd door 18, derde 74, vierde de 75, vijfde 89 Alwin van Daelen, zesde de 1 Bouwie van Wijk, zevende de 5 Jan van Staveren, achtste de 116 Rob Breur, negende de 108 Leo Hartman en tiende verdienstelijk de 45 Eric Kampscheur.

Al met al twee prima Regenboog weekenden.

Frits Beck


 

Wedstrijdverslag   Sneekweek  3 t/m 8 augustus 2002

Zo John, zal ik dat stukje over de Sneekweek dan maar schrijven. Want je was weer es 3e, en volgens de regels van vorige jaren, die zonder wederopzegging gewoon blijven bestaan, moet JIJ dus een verslag van de Sneekweek maken. Maar ik ken pappenheimer John H. een beetje: dat wordt dus niks. Ik kan maar twee redenen bedenken waarom jij je verplichting niet na komt. Of je bent zwaar dislekties of je hebt er gewoon geen zin in. Ik hou het op het laatste. Maar je weet het, ik weet waar je huizen wonen. Inderdaad huizen. De Regenboogclub kent, zoals iedereen weet, een aantal grootgrondbezitters (en wees nu maar blij dat jullie niet in Zimbabwe wonen), en John is daar één van. Ik ken persoonlijk – nou ja persoonlijk – maar één iemand die meerdere huizen op zijn grondgebied had staan, en dat was Heineken. Wijlen Fred Heineken uit Noordwijk. En als ik die dinsdagavond een aantal jaren geleden vlak bij zijn huis(en) in de Zuid niet vol in de ankers had gestaan, dan had ik hem ook persoonlijk leren kennen (of, en meer waarschijnlijk nog, die 4 ‘zware’ jongens die hij mee had). Maar ik dwaal af.

Ik moet dus van John even over de Sneekweek schrijven, en zo erg is dat ook weer niet. Wat wel erg is, is dat wij (weer eens) 5e werden en dat vanzelfsprekend (ook weer eens) voor een heel groot deel aan ons zelf te danken hebben. Want hebt u dat nou ook wel eens? Je hebt een heel goed en ook nog mooi schip (de 78), de poppetjes aan boord gaan hun 3e Sneekweek varen en weten precies wat ze moeten doen, er zijn de week voorafgaand aan de Sneekweek verschillende oefensessies geweest, dus de 78 is een geoliede machine die alleen nog maar voorin kan varen. Maar wat gebeurt er ….., we varen koud het allereerste kruisrak van de serie in, en je zit al met de waterkering tussen je tanden te ‘godveren’ (excusé le mot), want te vroeg weg! Sukkels! Knoeiers! Weg 3e/4e plaats, hallo aftrekker. Nu trekken we dat direct netjes recht door de 2 dagen er op een 1 en een 2 te drijven, maar anders doe op de laatste dag mee om de hoofdprijs. En dat was alweer een tijdje geleden: 1996 in de 74 om precies te zijn. Theoretisch hadden we de laatste dag overigens nog kans op de hoofdprijs, maar dan zouden wij een eendje moeten varen en de 5 en de 116 flink achterin moeten zitten. En waarachtig, bij de eerste boei lagen deze boten inderdaad helemaal achteraan ……. maar wij dus ook.

Het was overigens wel de mooiste wedstrijd van de hele Sneekweek, want voor de rest was het natuurlijk een groot drama. Zeilen zonder wind, die zelfs een keer 180 gr. draaide, met als gevolg dat op kruisrakken voor de wind werd gezeild. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. En het feit dat er meer dan een uur tussen groep 1 en groep 2 zat, was ook al geen succes. Ik zal mij eens gaan onderhouden met Gerlof W., voorzitter van de KWS. Als ik hem tijdens onze wekelijkse training twee keer door de benen speel, moet er wat te regelen zijn voor volgend jaar, lijkt mij.

De uitslagenlijst doornemend vallen er toch een paar dingetjes op. Allereerst een zeer terechte winnaar. Zet een (hele) goeie stuurman in een goeie boot en je ziet het resultaat. Als je daarna ook nog het al even lastige NK wint, dan is de vraag ‘wie kan er nu goed zeilen?’ geen al te lastige quizvraag meer:: Jan van Staveren,

En dan loop ik het lijstje maar even langs:

2. 116, erg netjes, foppen ons in de laatste wedstrijd op de finishlijn.
3. ?, ken ik niet.
4. 18, knap na een moeizame start.
5. wij, altijd bij de eerste 5, bijna nooit 1e
6. 92, vanuit de mottenballen er weer helemaal bij.
7. 99, van 1 naar 17 in de laatste pot is ook een prestatie.
8. 108, keurige serie.
9. 107, de laatste twee dagen de mist in.
10. 17, wat doen jullie daar?
11. 56, heel erg knap, daar kun je bij de baas mee aankomen
12. 110, noemen ze in vaktermen een middenmoter.
13. 75, heb ik ook wel eens hoger zien eindigen.
14. 72, constant varen is ook belangrijk; de laatste drie dagen 9e
15. 89, kom op, zeg, dat kan dus beter.
16. 74, hè??? Dat kan dus veel beter.
17. 60, begon hoopvol, eindigde wat minder
18. 67, leuk om een keer een dagprijs te winnen (3e)
19. 45, leuk om een keer een dagprijs te winnen (3e , mooie sporttas trouwens)
20. 111, goed om je in groep 1 te varen

In groep 2 werd de 123 van Gerke Gerritsma kampioen.

OK John, nog even naar jou toe. Goed gevaren, want je had de meeste 1-tjes, maar bij deze spreken we af dat als je ooit weer eens derde wordt, ga je zelf schrijven. Begrepen?

Jaap Bijma


IJSZEILEN op het IJSSELMEER

Donderdagmiddag 09 januari 2003 werd ik gebeld door John Hofland om te gaan ijszeilen op het Ijsselmeer bij De Gaast. Vrijdag heb ik samen met Paul Bertelink de boot op het dak gebonden en zijn we naar Friesland vertrokken. Ik had nog nooit in een DN gevaren. 

 Paul en ondergetekende kregen een prima begeleiding van onze collega Regenboogzeilers: John Hofland 20, Leo Hartman 108, Joost van Raaij 128 dit alles inclusief  een Berenburg om warm te blijven. Er stond weinig wind. Dit maakt het moeilijk om op gang te komen maar als je eenmaal op snelheid bent dan is het een fantastische orgastische ervaring.  Er waren in totaal ca. 20 ijszeilers actief.

De Gaast was voorzien van een mooie plaat ijs, het is er ook veilig omdat er maar 50 cm water/ijs staat.

Aan het eind van de middag zijn we in Makkum naar een lokale gelegenheid gegaan om onze primeur op het ijs af te drinken, hierbij werden we vergezeld door Josje Hofland (fan van de 20) en Tjerk Feenstra (diverse bogen). Tjerk heeft een DN ijszeiler nog niet in zijn vloot opgenomen maar we verwachten dat deze snel toegevoegd gaat worden. We zijn in Sneek nog wat gaan eten en konden terug zien op een prachtige winterdag. John als er weer gevaren wordt BELLEN….

Paul Bertelink en Maarten Morsman (Regenboog 5)

 

        

 

 

Sorry, comments are closed for this post.